31.7.2023

Barbie mánie a právo

Barbie mánie a právo

Interview multiple candidates

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit proin mi pellentesque  lorem turpis feugiat non sed sed sed aliquam lectus sodales gravida turpis maassa odio faucibus accumsan turpis nulla tellus purus ut   cursus lorem  in pellentesque risus turpis eget quam eu nunc sed diam.

Search for the right experience

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit proin mi pellentesque  lorem turpis feugiat non sed sed sed aliquam lectus sodales gravida turpis maassa odio.

  1. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
  2. Porttitor nibh est vulputate vitae sem vitae.
  3. Netus vestibulum dignissim scelerisque vitae.
  4. Amet tellus nisl risus lorem vulputate velit eget.

Ask for past work examples & results

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit consectetur in proin mattis enim posuere maecenas non magna mauris, feugiat montes, porttitor eget nulla id id.

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
  • Netus vestibulum dignissim scelerisque vitae.
  • Porttitor nibh est vulputate vitae sem vitae.
  • Amet tellus nisl risus lorem vulputate velit eget.
Vet candidates & ask for past references before hiring

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit ut suspendisse convallis enim tincidunt nunc condimentum facilisi accumsan tempor donec dolor malesuada vestibulum in sed sed morbi accumsan tristique turpis vivamus non velit euismod.

“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit nunc gravida purus urna, ipsum eu morbi in enim”
Once you hire them, give them access for all tools & resources for success

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit ut suspendisse convallis enim tincidunt nunc condimentum facilisi accumsan tempor donec dolor malesuada vestibulum in sed sed morbi accumsan tristique turpis vivamus non velit euismod.

I'm a Barbie girl

In a Barbie world. Hlavně toto léto. Barbie je všude. I tam, kde by být neměla.

A protože jsem ze sítí a reklamních počinů na všech stranách vytušila, že mnozí marketéři stále tápou, co si v této Barbie smršti (ne)mohou dovolit, pojďme na to pro jistotu zaostřit.

Barbie je značka

Velká. Známá. Kvalitní. O tom asi žádná. A právě tyto značky byste neměli bez svolení jejich majitelů pro marketing vašeho produktu nebo služeb vůbec používat.

Jistěže jsou výjimky. Tak například, pokud máte Barbie panenky v portfoliu svého e-shopu. Pokud jste hračkářství. Pokud děláte party a Mattel je sponzorem. Pokud panenku dáváte jako cenu do soutěže. Tady ale vaše možnosti víceméně končí. Ani u těchto aktivit byste neměli značku nepřiměřeně, resp. nespravedlivě vyzdvihovat. V opačném případě by vás mohlo překvapit, jak blízko se ke značce, skrze její právníky, nakonec dostanete. 

Barbie je hit sezóny

Pokud slovo Barbie přímo nepoužíváte, ale přesto si “hypem” kolem filmu Barbie pro své kampaně vypomáháte, vězte, že si hrajete s nekalou soutěží.

Co to je?

Všechno, co je v marketingu proti dobrým mravům. Soudy už nám na pár příkladech vysvětlili, že proti dobrým mravům je mj. opřít svou reklamu o cizí úspěch. Film. Seriál. Počin influencera.

A v našem případě? Není o čem...

Vtipný (a neoficiální) počin se "pod značkou" Heineken v minulých dnech šířil i na sociální síti LinkedIn:

"Návrh kampaně Heineken" od Ciarina McKeona

A i kdyby si Heineken pro kampaň ustřihl vlastní značku, bez Barbie boomu by tato kampaň jen tak nefungovala, co říkáte? I v tomhle případě je tedy souhlas pro (legální) kampaň potřeba.

Barbie je autorské dílo

Používáte pro svou reklamu přímo snímky z filmu, natáčení nebo doprovodných materiálů? Boříte si nohy do autorskoprávního průšvihu. Fotky, grafiky nebo videa zachycující film jsou autorským dílem a pro jejich využití v marketingu potřebujete povolenku v podobě souhlasu tvůrců nebo licence.

Barbie je lákadlo

To je jasný. Pokud ale není vaše, myslete na to, že se na ni nesahá. Tato dáma by vás mohla vyjít draho.

Tento sloupek vyšel pro časopis Marketing & Media

Další články

Chcete mě k vám do firmy? Napište mi.

Dokážu najít cestu i tam, kde to ostatní vzdali. Dejte vědět, s čím potřebujete poradit. Vymyslím, jak na to.

Napište mi