14.6.2016

Neblokuj mi doménu aneb jak se zbavit doménových vykutálenců snadno a rychle

Neblokuj mi doménu aneb jak se zbavit doménových vykutálenců snadno a rychle

Interview multiple candidates

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit proin mi pellentesque  lorem turpis feugiat non sed sed sed aliquam lectus sodales gravida turpis maassa odio faucibus accumsan turpis nulla tellus purus ut   cursus lorem  in pellentesque risus turpis eget quam eu nunc sed diam.

Search for the right experience

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit proin mi pellentesque  lorem turpis feugiat non sed sed sed aliquam lectus sodales gravida turpis maassa odio.

  1. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
  2. Porttitor nibh est vulputate vitae sem vitae.
  3. Netus vestibulum dignissim scelerisque vitae.
  4. Amet tellus nisl risus lorem vulputate velit eget.

Ask for past work examples & results

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit consectetur in proin mattis enim posuere maecenas non magna mauris, feugiat montes, porttitor eget nulla id id.

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
  • Netus vestibulum dignissim scelerisque vitae.
  • Porttitor nibh est vulputate vitae sem vitae.
  • Amet tellus nisl risus lorem vulputate velit eget.
Vet candidates & ask for past references before hiring

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit ut suspendisse convallis enim tincidunt nunc condimentum facilisi accumsan tempor donec dolor malesuada vestibulum in sed sed morbi accumsan tristique turpis vivamus non velit euismod.

“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit nunc gravida purus urna, ipsum eu morbi in enim”
Once you hire them, give them access for all tools & resources for success

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit ut suspendisse convallis enim tincidunt nunc condimentum facilisi accumsan tempor donec dolor malesuada vestibulum in sed sed morbi accumsan tristique turpis vivamus non velit euismod.

Je to pořád dokola:

„Dobrý den, jakým způsobem řešíte domény? Chtěl bych si registrovat doménu s názvem mé firmy, ale už je registrovaná někým jiným, nepoužívá ji a přeprodá mi ji za směšně vysokou částku.“

„Dobrý den, vzdejte to a registrujte si obměnu vašeho názvu, soudní spory jsou dnes na pět let a za právníka se nedoplatíte.“

Konverzaci v tomto duchu vídám na sociálních sítích stále častěji.  A stále častěji mám chuť lidi burcovat do boje. Nechápejte mě špatně, jsem svou povahou pacifista a v českých vodách zřejmě nenajdete právníka, který by vám doporučoval smír s protistranou častěji než já - protože soudní spory JSOU dnes na pět let a za právníka…se většinou opravdu nedoplatíte.

Ale domény? Prosím. Nedejte se.

V první řadě doporučuji jít na to od lesa. Sdružení CZ.NIC, které je správcem .cz domén, si ve svých Pravidlech registrace myje ruce a říká, že spory mezi vámi a třetí stranou si máte řešit po svém a CZ.NIC pak dát vědět, jak jste dopadli – podle Pravidel CZ.NIC žádnou odpovědnost za zasahování do vašich práv nenese. ALE! Sdružení může DLE SVÉHO UVÁŽENÍ zrušit jakoukoliv registraci domény, pokud její držitel nedal do své registrační žádosti pravdivé a přesné údaje, nějaký ten detail chybí, nebo na výzvu CZ.NIC do 15 dnů nedodá dodatečně kontaktní, identifikační a další administrativně tolik oblíbené údaje.  Co tím chci říci? Proč nezkusit vysvětlit nějakému naslouchavému člověku ve sdružení, že někdo, koho si vede v registru, tropí neplechu a nezkontrolovat mu jeho údaje? Zrušení registrace toho padoucha je pak nasnadě… 

Nepomohlo? Na soudy je vždycky času dost a proto doporučuji – pokud opravdu všechny možnosti rozumné dohody selžou – obrátit se na Rozhodčí soud (při Hospodářské a Agrární komoře ČR). Ten byl totiž z vyšších míst pověřen rozhodováním sporů o domény .cz a rozhodne vám i spory o domény generické (.com, .net, .org a jiné…). Mrkněte se na stránky https://domeny.soud.cz/, najdete tam ne až tak složitá pravidla sporu, informace o tom, co a jak se bude dít, kteří experti spory rozhodují a také přehled poplatků.

Nebudu Vám lhát. Poplatek si zaplatíte jako navrhovatelé vy a už vám ho nikdy nikdo nevrátí (pokud nebude u protistrany silně vyvinut smysl pro spravedlnost nebo se nerozhodnete jít si náklady vymoct pěkně na soud). Poplatek se pohybuje od 34 tisíc korun a stoupá v závislosti na počtu domén, které si přejete uchvátit do své moci (u domén generických a domén ostatních států je to od 1300 EUR). Spor ale zvládnete vést online z pohodlí domova, je rychlý, nemusíte protistranu nikde nahánět a pokud se přete o doménu .cz, nemusíte ani ovládat žádný cizí jazyk. Pokud vám posuzující expert dá zapravdu, doménu vám CZ.NIC uvolní k přednostní registraci.

A kdy že se můžete domény domáhat? 

Jsou to například typické konkurenční boje – blokování domény s vaším jménem (názvem, ochrannou známkou, označením…), používání domény s vaším jménem pro přesměrování na stránky konkurenta, použití takové domény pro účely poškození vaší pověsti, registrace domén pro účely jejich dalšího „přeprodeje“ za nasazené ceny.

Pokud se pro boj rozhodnete, nezapomeňte se vyzbrojit – průběžně printscreenujte tak, aby byl vidět obsah webové stránky i s datem a časem, archivujte komunikaci s protistranou, zjistěte si, v jaké oblasti konkurent podniká, svolejte své spiklence na sociálních sítích – zjistěte, komu ještě protistrana nabízí „své“ volné domény „k prodeji“. A hlavně se nedejte. Protože s vaší rezignací doménoví princové tak trochu vlastně počítají.

Další články

Chcete mě k vám do firmy? Napište mi.

Dokážu najít cestu i tam, kde to ostatní vzdali. Dejte vědět, s čím potřebujete poradit. Vymyslím, jak na to.

Napište mi