16.4.2019

Investigativní novinařina aneb kudy vede právo a po čem nám nic není?

Investigativní novinařina aneb kudy vede právo a po čem nám nic není?

Interview multiple candidates

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit proin mi pellentesque  lorem turpis feugiat non sed sed sed aliquam lectus sodales gravida turpis maassa odio faucibus accumsan turpis nulla tellus purus ut   cursus lorem  in pellentesque risus turpis eget quam eu nunc sed diam.

Search for the right experience

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit proin mi pellentesque  lorem turpis feugiat non sed sed sed aliquam lectus sodales gravida turpis maassa odio.

  1. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
  2. Porttitor nibh est vulputate vitae sem vitae.
  3. Netus vestibulum dignissim scelerisque vitae.
  4. Amet tellus nisl risus lorem vulputate velit eget.

Ask for past work examples & results

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit consectetur in proin mattis enim posuere maecenas non magna mauris, feugiat montes, porttitor eget nulla id id.

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
  • Netus vestibulum dignissim scelerisque vitae.
  • Porttitor nibh est vulputate vitae sem vitae.
  • Amet tellus nisl risus lorem vulputate velit eget.
Vet candidates & ask for past references before hiring

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit ut suspendisse convallis enim tincidunt nunc condimentum facilisi accumsan tempor donec dolor malesuada vestibulum in sed sed morbi accumsan tristique turpis vivamus non velit euismod.

“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit nunc gravida purus urna, ipsum eu morbi in enim”
Once you hire them, give them access for all tools & resources for success

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit ut suspendisse convallis enim tincidunt nunc condimentum facilisi accumsan tempor donec dolor malesuada vestibulum in sed sed morbi accumsan tristique turpis vivamus non velit euismod.

Kauza Andreje Babiše juniora v nedávné době vzbudila diskuzi veřejnosti na téma, zda bylo etické či neetické, přijatelné či nepřijatelné chování dvou novinářů při návštěvě a „zpovědi“ hlavního aktéra kauzy ve Švýcarsku. Jak je (hlavně poslední dobou) u nás ve státě zvykem, rozdělila se společnost na dva tábory bránící tu svou pravdu. Pojďme se na věc mrknout právním okem a vnést do investigativní novinařiny trochu více světla:

Role novinářů je v demokratickém státě asi více než jasná. Sem tam se můžete setkat s pojmem „whistle blowers“ – novináři jsou tu mimo jiné od toho, aby upozorňovali na věci, kterým by se ve společnosti měla věnovat pozornost. A protože se může jednat o věci, které nemusí být vysokým činitelům ve státě příjemné, mají novináři v právu celkem výsostné postavení – aby jejich tvorba (a přínos pro společnost) nebyly šněrovány. 

Novináři si tak oprávněně mohou dovolit více než „běžní smrtelníci“, pokud se snaží psát o tématech tzv. veřejného zájmu. Co tam spadá? Tohle zákon nechává na uvážení novinářů a případně pak soudů – je to vlastně vše, o čem si společnost zaslouží být informována. Věci veřejného dění – nejen politického, ale i kulturního, věci spravedlnosti, věci týkající se osob, které jsou do společenského dění jakkoliv zapojeny: patří sem politici, herci, zpěváci, sportovci, ale také úředníci, sami novináři, soudci či advokáti. Ne každá témata jejich života patří do novinových článků – jsou sféry, kam ani novináři většinou nakouknout nesmějí – typicky intimní záležitosti nebo co dělají (či nedělají) tyto osoby doma. Pokud se ale jedná o jejich společenský život, profesi nebo projevy ve veřejné sféře – je vždy na úvaze novináře, jak je věc, o které se chystá psát, pro veřejnost relevantní – a podle toho se může pustit do práce. 

Pojďme vzít konkrétní příklad: jsem advokátka, která často a ráda školí právo. Protože svou profesí i svým chováním jsem dobrovolně vešla do „světel reflektorů“ na veřejnost, mohou novináři o mých vystoupeních s klidem psát. Pokud by se někteří dál pustili do bádání, jaká jsem advokátka, jak jsem k vlastní advokátní kanceláři přišla a jestli nemám ve své minulosti nějaké temné kapitoly – je to v pořádku. Dobrovolně jsem se dala na profesi, která musí jít ruku v ruce s určitou morální integritou a navíc svými vystoupeními dobrovolně přitahuji zrak publika. Můžu si za to tedy sama. Pokud by se ale novinář pustil do mého soukromí a bádal, jestli jsem v minulosti někdy utekla od oltáře – překročil by přijatelné hranice – do toho dnes nikomu nic není. 

Stejnou věc ukažme na prezidentovi - osobě, která má být morálním a společenským vzorem. Novináři mohou v jeho případě střádat materiály nejen o jeho schopnostech a minulosti z hlediska profese, ale mohou si dovolit jít více do hloubky a třeba řešit i ten případný útěk z vlastní svatby – je totiž v zájmu společnosti vědět o věcech, které poukazují na morální a duševní (ne)stabilitu hlavy státu.

Zpátky k případu Andreje Babiše mladšího. Je tento člověk osobou, o které má společnost vědět? Ještě několik let zpátky spíše ne. Osobou veřejného zájmu se Babiš ml. stal v okamžiku, kdy se o něm začal zmiňovat premiér této země ve svých veřejných prohlášeních a označil svého syna za klíčovou osobu v kauze Čapího hnízda. Kauze, která souvisí s (bez)úhonností předsedy vlády, s nakládáním s veřejnými financemi, s trestním řízením, na jehož výsledku má celá společnost (dle mého názoru) enormní zájem. A tak se stává i Andrej Babiš mladší z hlediska práva osobou veřejného zájmu a je zcela v pořádku, že se dostává do hledáčku investigativních novinářů.

V tento okamžik je na novinářích, jak se k výsledné reportáži dostanou. Ruce jim svazují (s určitou nadsázkou) jen povinnost neohrozit bezpečnost státu a samozřejmě - nesmí spáchat trestný čin. Dál už se novinář řídí „jen“ etickým kodexem – v rámci kterého si musí například ověřit získané informace, vyhnout se zbytečné skandalizaci, uvážit závažnost reportáže a podle toho přiměřeně přibrat další zdroje, dát možnost vyjádřit se k věci dotčené osobě, uvážit načasování zveřejnění reportáže apod. – aby v případě soudního sporu dokázali, že udělali maximum pro eticky čistou práci. 

A co když novinář přestřelí a ukáže se, že vše je vlastně jinak? I v tomto případě má právo na paměti, že média nemohou ověřovat pravdivost a přesnost svých reportáží donekonečna – u novin je důležitá aktuálnost. Prokáže-li novinář, že před zveřejněním opravdu postupoval v souladu s etickým kodexem a reportáž poukazovala na věc, která si zasloužila zájem veřejnosti, svoboda tisku a slova zvítězí nad lží a nenávistí.

Další články

Chcete mě k vám do firmy? Napište mi.

Dokážu najít cestu i tam, kde to ostatní vzdali. Dejte vědět, s čím potřebujete poradit. Vymyslím, jak na to.

Napište mi